Foto: Katrin Ratas

Jag heter Inger Lindström. Jag är 11 år och sjunger i Stockholms Estniska Barnkör. I somras deltog jag med min kör i sångfestivalen för unga i Estland. Jag vill berätta för er om min upplevelse av sångfestivalen.

Inspelningen

Vi fick sjunga upp på ett lite annorlunda sätt än körerna i Estland eftersom juryn inte kunde komma till oss för att se hur vi sjöng. Vi fick spela in sångerna och då fick de se hur vi sjöng och ge oss återkoppling. Vi hade fem sånger: ”Strumpan och gummistöveln”, ”Sången om hemmet”, ”Lovsång till solen”, ”Vi går för att skörda rågen” och ”Landet har fyllts av glädje”. Det var lite svårt att spela in eftersom vi har många mindre barn i kören som blev trötta ganska fort, men annars var alla duktiga och jag tyckte att de sjöng fint. Först spelade vi in rågskördesången och utifrån den bestämde juryn att vi fick komma till sångfestivalen.

På våren hade vi ett sångläger i Estniska Huset där vi sjöng alla sångerna. Vi var inte ensamma utan vi fick besök av Estniska Skolans Barnkör och Göteborgs Barnkör. Från Tallinn kom dirigenten Annelii Traks som övade sångerna med oss under två dagar. På sångfestivalen ledde hon sången om strumpan och gummistöveln. Det var roligt att öva med Annelii. Hon var energisk och visade mycket med kroppen hur man ska sjunga, men hon var också allvarlig och inte alltför sträng. Vi lärde oss bra och spelade in resten av sångerna.

Kläderna

Alla körer på sångfestivalen har sin egen klädsel. Det kan vara en t-tröja och hatt eller något mer komplicerat. En del hade komplicerade klänningar och väskor. Våra flickor hade folkdräktskjolar från Viru-Nigula. Pojkarna hade beige linnebyxor. Alla hade svarta eller vita blusar med körens logga och väskor med körens logga i färg som syntes på långt håll. Vi hade också en havsblå körtröja med logga. Jag tyckte att väskorna var väldigt bra. De var ganska rymliga. Man kunde lägga många saker i dem: lite mat och dryck, körtröjan och regncapen.

Repetitionsdagen

När jag kom fram till sångfältets entré fanns det väldigt mycket folk där och det var lite svårt att hitta min kör. När vi hade kommit igenom entrén minns jag att första stämman gick till sin ingång och vi i andra stämman gick till vår sceningång. Det var ganska lite tid kvar tills vi måste ställa upp vid ingången och vänta där. De som kom först fick en bättre plats på scenen. Det fanns inte mycket tid att gå runt på men vid ingången fick man vänta ganska länge.

Det var roligt att sjunga med kören på en så stor scen tillsammans med så många andra människor. Samtidigt var det inte lika roligt att äta med andra människor, för det var svårt att komma förbi dem och hitta den rätta raden för att få mat. Sammantaget var maten ganska bra och efteråt fick man glass. Att stå i kö till toaletten tog fyrtio minuter! Glassen gjorde så att det var värt att vänta så länge.

Sångfestivaldagen

Morgonen var ganska tröttsam eftersom vi var tvungna att vara ganska tidigt vid startplatsen för festivaltåget. Men det var trevligt att se att de flesta i kören ändå var glada och fulla med energi. När vi hade kommit fram till startplatsen fick vi vänta ganska länge innan vi kunde börja gå. I början tyckte jag att det var roligt, men i slutet var jag väldigt trött. Eftersom vi från andra länder gick långt fram i tåget fanns det inte många människor på plats på sångfältet när vi kom fram. Men det var ändå vackert och jag stördes inte av det. Vi fick mat innan vi skulle sjunga. Maten var ok. Lite tråkigt var det för att vi fick vänta en timme eller så.

Inger och Katariina i andra stämman i väntan på att festivaltåget ska komma igång.

Miniorkörerna uppträdde långt fram i programmet men vi samlades lite för tidigt vid sceningången, men det spelade ingen större roll och därifrån kunde man se hur elden tändes.

Vår körs favoritsång var ”Strumpan och gummistöveln”, eftersom det är en väldigt snabb och energisk sång och rolig att sjunga. Min favorit var ”Lovsång till solen”, men ”Strumpan och gummistöveln” kom på andra plats. Jag tycker om ”Lovsång till solen” för det är en vacker sång och jag tyckte om att sjunga den eftersom den innehöll många olika toner. Det är stor skillnad på första och andra stämman och den klingar vackert.

Vädret

Under repetitionsdagen och på sångfestivaldagens morgon var vädret bra. På repetitionsdagen var det bara det att vädret växlade hela tiden. Men på sångfestivaldagens morgon var det likadant som på repetitionsdagen med lite regn, sedan blev det varm och därefter blåsigt. Ganska rörigt alltså: fram med capen ur väskan, tillbaka i väskan, ut igen. Caperna var av plast och gick lätt sönder.

Efter några sånger började det regna väldigt mycket. När sista sången med miniorkörerna var klar blev vädret väldigt dåligt. Det regnade mycket kraftigt när vi började gå ner från scenen. Vår kör hade kommit överens om en intervju med tidningen Postimees och vi i andra stämman måste gå tvärs över scenen mot radiohuset. Då blixtrade och dundrade det mycket kraftigt och det blev rena dårhuset. Mindre barn började gråta och människor sprang runt framför scenen. När vi kom fram till Postimees-tältet och försökte få skydd där var det redan fullt av folk så vi fick inte plats allihop. Vattnet rann som en flod runt fötterna vilket var illa eftersom många inte hade vattentäta stövlar. När folk höll caperna ovanför huvudet samlades mycket vatten där som rann ner i huvudet på alla andra. Jag råkade ut för det.

Till slut vill jag säga att det var väldigt roligt på sångfestivalen även fast det regnade och jag skulle gärna vilja vara med på den allmänna sångfestivalen om två år. Jag tror att de andra i min kör tycker samma sak och vill vara med på sångfestivalen igen.

Stockholms Estniska Barnkör

Bildades i februari 2022 i syfte att delta i sångfestivalen och totalt åkte 16 barn dit med kören.

Dirigenter: Helle Rosenborg och Kristiina Rajaleid.

Förutom sångfestivalen har kören framträtt på julfester och andra estniska kulturevenemang i Stockholm och tar även i år emot nya sångare. Under verksamhetsåret som börjar nu på hösten heter dirigenten Inga Leesment.

Intresserade är välkomna att skriva till kristiina.rajaleid@gmail.com