Mai Raud Pähn i sitt hem i Gröndal 5.11.2020. Foto: Sirle Sööt

Den 2 november fyllde Mai Raud-Pähn 100 år. Sverigeesternas Riksförbund och Estniska Lärdomssällskapet i Sverige firade detta tillsammans med andra organisationer och Mais vänner och bekanta den 5 november i Estniska Huset i Stockholm och virtuellt via Zoom. 

På grund av den ökande COVID-19-pandemin beslutade en stor del av de gäster som hade planerat att komma till Estniska Huset att trots allt förbli hemma och delta virtuellt. Det beslutade i sista minuten även jubilaren själv och i Mais hem i Gröndal installerades snabbt en virtuell studio.

Som inledning på jubileumskvällen såg vi en virtuell utställning av Mai Raud-Pähns silverstudie för att gästerna skulle få en uppfattning om det Baltiska silver som Mai studerade i årtionden. 

Sverigeesternas Riksförbunds ordförande och Estniska Lärdomssällskapets vice ordförande Sirle Sööt höll jubileumskvällens öppningsanförande hos Mai i Gröndal. ”Vi är lyckliga över att vi lever i teknikens tidsålder när vi kan hålla kontakt globalt och kan fira Mais 100-årsjubileum virtuellt.” 

Som inledning tittade man tillsammans på foton från Mai Raud-Pähns personliga fotosamling. Det första fotot var från Mais mor Anna Treumanns (född 1883 i Läänemaa i Hanila) och far Märt Rauds (född 1881 i Puhja socken i Tartumaa) förlovning 1910. Den sista bilden var från firandet av Republiken Estlands 100-årsjubileum på Estivalens galakväll i Stockholms stadshus Gyllene sal. 

Sedan fick gästerna se ett avsnitt ut Mais videoföreläsning ”Studiet av Baltiskt silver” där Mai pratade mera detaljerat om sitt livsverk. Hela föreläsningen finns publicerad på Sverigeesternas TV, se HÄR >

Efter föreläsningen spelades Heino Ellers ”Orus” (I dalen) och ”Jõel” (På floden) på flöjt och piano av Evelyn Paju och Toomas Tuulse. Ambassadören Margus Kolga förmedlade gratulationerna från Estlands president.

Toomas Tuulse är känd bland sverigeesterna som pianist och körledare. Bara ett fåtal känner till, att han i sin mor Liidia Tuulses fotspår även skriver lyrik. Ur sin lyrikskatt framförde Toomas Tuulse på svenska ”Ett litet glas vatten” och ”Stenarna i min ficka”, som Kairi Ilisson hade översatt till estniska och även framförde på estniska. Dikterna hade även tryckts på kvällens programblad. ”När jag läser dessa dikter på programbladet känner jag som om jag hade skrivit dem till dig, kära Mai”, sa Toomas när han gratulerade jubilaren. 

Vid förberedelserna inför jubileumskvällen samlades det in gratulationer till och berättelser om Mai. Kristiina Viira berättade via Zoom hur hennes mor Ellen Olsson (född Tugedam) beställde ett plakat av Mai till Kristiinas studentexamen 1968, eftersom Mai var en mycket god tecknare. Att Mai var en mycket skicklig karikatyrtecknare fick Kristiina reda på först på jubileumskvällen när Mais fotoalbum presenterades. 

Sirle Sööt läste upp de gratulationer som hade kommit till Mai och från Estniska Huset spelade man upp videohälsningar som kommit från hela världen. Bland andra gratulerades Mai av Piret Noorhani från Baltic Heritage Network i Toronto, av Kalli Klement från Estniska Konsthantverkscirkeln TRIINU och av Estonia-primadonnan Milvi Laids son Jaan Zimmerman och av Piret Kriivan från Vikerraadios programserie ”Eesti lugu”. Ivar Paljaks videohälsning avslutades med sången ”Ta elagu … ja klaasid kokku kõlagu!” (Hon leve … och låt glasen klinga tillsammans!). Så höjde även alla gäster sina glas i Stockholms Estniska Hus och i sina hem för att hylla Mai.

De gäster som samlats i Stockholms Estniska Hus bjöds mot slutet av kvällen på en jubileumstårta som hade skapats av Liiu Viru. Innan kvällen tog slut överraskade Lena Kristina Tuulse jubilaren, klädd i en hundraårig aftonklänning som hon hade köpt från ett antikvariat bara för Mais jubileumskväll. Lena Kristina framförde en innerlig sång till Mai, ackompanjerad av sin make Toomas Tuulse. 

Mai tackade alla gäster för gratulationer, blommor och gåvor till Sverigeesternas fond, som hon själv bidrog till att skapa för att stödja studier i estniska och estnisk ungdomsverksamhet. 

Se videon HÄR >

Se alla bilder  HÄR >