Foto: Raigo Pajula

I april i år var president Alar Karis på besök i Malmö och Lund. Höjdpunkten på resan var besök på ESS (European Spallation Source) i Lund som är världens största just nu forskningsinfrastrukturprojekt. Andra punkter på agendan var besök på MaxLab och Lunds universitet. I Malmö stod Region Skåne som värd för nätverkslunch. Oplanerat ville även presidenten se ärkebiskop Anders Sunesens grav i Domkyrkan. Vissa tror att det är en myt men enligt sägen ska Anders Sunesen mottagit Dannebrogen ur Guds hand vid slaget i Tallinn år 1206.

Personligen tyckte jag att höjdpunkten för presidentens resa var öppnandet av Republiken Estlands Honorärskonsulat i Malmö. En imponerande samling av representanter från Tartu och Tallinns universitet, Estlands ambassad i Stockholm tillsammans med presidentens stab besökte konsulatet eskorterade av ett stort antal säkerhetsvakter och poliser, vilket man sällan sett maken till i Malmö. Efter att presidenten inspekterat och skålat på konsulatet gick följet till Malmö rådhus där borgmästaren tog emot för den formella invigningen av konsulatet. Enligt protokollet är inte presidenten ansvarig för konsulerna vilket innebär att ambassadör Toomas Lukk höll i ritualen där jag svor eden som konsul. En oförglömlig dag för mig och min familj.

Vem är då jag, Björn Hallin som nu fått förtroendet att företräda och hjälpa Estland i Skåne?

Björn Hallin och ambassadör Toomas Lukk. Foto: Presidentens kontor

Den första frågan jag brukar få är om jag har någon estnisk koppling och jag måste motvilligt medge att på familjens sida har vi ingen som helst anknytning till Estland. Dock har jag i mitt yrkesutövande rest en hel del i Estland och byggt upp ett nätverk där. När jag fick frågan om jag ville ta på mig ansvaret som honorärskonsul var det en självklarhet att säga ja. Som många andra svenskar hade jag under åttiotalet en vag bild av vad Estland var, men måndagsdemonstrationerna i Stockholm fick upp mitt intresse. Det är med stor beundran som vi idag kan se hur Estland utvecklats till en väl fungerande demokrati och ett modernt västerländskt samhälle som är fast förankrat i EU, FN och NATO. Att esterna också är ett trevligt och kulturellt folk behövs inte lyftas fram ytterligare.

Till vardags arbetar jag inom fastighetssektorn och företaget som jag har grundat och är delägare i hjälper brittiskt och tyskt kapital att investera i Norden. Därav mina kontakter även med Estland. Jag har under mitt liv studerat och arbetat i Tyskland, Österrike, Italien, Belgien och Storbritannien. Sedan ett antal år är Malmö min bas och där jag nu har slagit mig ner och bildat familj. Min fru är kustingenjör och verksam vid Lunds Tekniska Högskola och Tekniska Universitetet i Delft (NL). Vi har två barn (2 och 3 år).

Innan barnen kom till världen var cykling (gravel och touring) och ölbryggning de stora intressena. Vi har som största framgång fått en silvermedalj i svenska mästerskapen i ölbryggning. Dock inte med en baltisk porter som annars är en favorit. Jag är mycket intresserad av historia och fokus just nu ligger av inte helt oförklarliga skäl på Östeuropa och tiden mellan 1850 och 1939. Till min stora glädje finns nu även nyskriven svensk litteratur som täcker det här området. Jag lyfter gärna fram Tobias Berglund och Niclas Sennertegs bok ”Baltikums befrielse” som nyligen givits ut. Att en sådan bok skrivs och ges ut i Sverige visar på svenskarnas nyvunna intresse för en tid som oftast hamnat i skuggan av slagfälten på Västfronten.

Min roll som honorärkonsul är tydligt definierad av ambassaden och utrikesdepartementet i Tallinn. Förutom de traditionella konsulära uppgifterna som t ex pass- och id-kortshantering är främjandet av näringslivskontakter mellan Skåne och Estland mycket prioriterade. Det estniska näringslivet och forskningen håller inom flera segment världsklass och det gäller för ambassaden och de regionala konsulaten att se till att möjligheter för gränsöverskridande kontakter skapas.

Vid presidentens besök i Malmö/Lund var arbetet mellan Enterprise Estonia och Invest Skåne intensivt vilket nu också följs upp under hösten. Glädjande var att Invest Skåne själva identifierat flera estniska företag som man ville komma i kontakt med. Mycket av arbetet som Enterprise Estonia gör handlar om att skapa nätverk, vilket ska leda till samarbeten mellan företag i Skåne och Estland till skillnad mot ren avsättning för estniska produkter i Sverige.

Nu ligger ju Skåne och Malmö där det ligger och det gör att jag även samarbetar med Enterprise Estonia i Köpenhamn. Det finns en hel del likheter mellan skånskt och danskt näringsliv och forskning, vilka är intressanta för estniska företag och forskningsinstitutioner. I planerna ligger ett besök under hösten av en delegation från Skåne och Danmark till Tartu, vilket kommer att bli väldigt spännande.

Sommarsemestern i år blev en resa med hela familjen till Estland. Min fru och jag fick återigen nöjet att träffa president Alar Karis, men vi fick också möjligheten att besöka ungdomssångfestivalen. Trots ett skyfall av apokalyptiska dimensioner, som avbröt tillställningen för en tid, så blev det ett fantastiskt minne. Efter sex dagar i Tallinn var vi tre dagar i Tartu och tre dagar i Pärnu. Nu finns det så mycket annat att se i Estland, men då vi endast har två veckor blev vi tvungna välja bort flera lockande resmål, som jag hoppas vi kan besöka vid senare tillfälle.

Det är ett stort privilegium att få möjlighet att lära känna Estland som utomstående. Det jag hittills har sett och upplevt i mina kontakter med ester både i Estland och i Sverige har gjort mig oerhört imponerad. Det är min förhoppning och vilja att jag ska kunna bidra till att kontakterna mellan våra två länder intensifieras och att Estland blir en naturlig nordisk samarbetspartner för Sverige.

Tveka inte att höra av er om det är något jag kan vara behjälplig med. Annars hoppas jag på ett gott fortsatt samarbete mellan det estniska samhället i Skåne och konsulatet.

Mina kontaktuppgifter finns på ambassadens hemsida och även nedan:

bjorn.hallin@mfa.ee
Tel: 0793 56 14 43