Foto: Estival

Estival 2023 är nu över. Det innebar nästan ett år av hårt arbete för arrangörerna utöver deras vanliga arbeten, och tio hektiska dagar med intressanta möten, konserter, utställningar, diskussioner, glädje och spänning för nästan 1 500 deltagare. Dessutom bjöds det på sångfestival i Annedalskyrkan med deltagande av åtta körer ‒ tre från Estland, fyra från Sverige och en från Europa ‒ en folkdansgrupp och en traditionell musiktrio samt en stor jubileumsfest i Chalmers Tekniska Högskolas restaurang.

Sammanfattningen pågår fortfarande, men man kan redan nu med full tillförsikt säga att den 40-åriga nionde Estivalen har lämnat ett stort positivt minne.

Evenemang med en lång tradition behöver fortfarande konstatera varifrån man kommer och vart man är på väg. Jag tittar då och då igenom gammalt material och presenterar här ett utdrag ur idéprogrammet som antogs vid arrangörernas möte inför den första Estivalen den 15 maj 1982, som Estival 1983 byggde på.

“Esternas stora festivaler i västvärlden (sångfester, ESTO-festivaler, Estivaler) måste i första hand ses som verktyg för våra nationella strävanden. Med sådana stora evenemang vill vi:

1. Ena det estniska folket
2. Ge det en positiv identitet.

Med dessa medel vill vi nå mål som är kopplade till att bevara och utveckla vårt språk och vår kultur som en utomordentligt viktig gemensam rikedom.

Det högsta målet är förverkligandet av människors självbestämmande och mänskliga rättigheter i vårt hemland. Vi kompromissar inte om det.”

40 år har gått och när man läser dessa tankar är det roligt att se att traditionen fortsätter och de två sista meningarna i citatet kan nu läsas som att Estivalens främsta mål har uppfyllts: Estland är fritt och utvecklas kraftfullt.

Estivalerna föddes ur behovet av att bevara Estland, den estniska identiteten och kulturen, och de bär detta behov idag och förhoppningsvis även i framtiden. I Estland kan det hända att man inte lägger märke till vardagliga saker som kan bli symboler långt hemifrån, som skarpsill och kama. Under Estivalen fick jag höra av flera ester födda i Sverige hur de känner igen sina farföräldrars sätt att vara och göra saker här, på Estivalen, så att säga bland sitt eget folk. Att det är en känsla som ger lugn i sinnet och väcker intresset för var rötterna finns.

Nu, som fria estniska medborgare, har många valt att bo utanför Estland, och många utrikesfödda andra och tredje generationens flyktingar har fått ett andra hem i sina förfäders länder. Men vi är fortfarande förenade av behovet av att hålla ihop, att tala eller åtminstone lyssna på estniska och att vara en del av vår ursprungliga kultur. Det är faktiskt enkla saker som är så viktiga och vars innebörd vi ofta först förstår när vi förlorat dem.

Traditionen med Estivaler i Sverige ger en möjlighet att återvända till rötterna, uppmuntrar oss att tala vårt språk och respektera den kultur som arrangörerna av den första Estivalen så passande kallade vår extraordinära gemensamma rikedom. Detta är vår gemensamma fest där alla som är med bidrar till dess framgång. Stort tack till artister, publik, gäster, sponsorer och arrangörer!

Estival 2023 i Göteborg har avslutats. Länge leve nästa, de tionde Estivalen!

Estivalens hemsida kan du minnas händelserna och det finns även mycket information om Estivaldagarna i Göteborg.