Tisdagen den 1 augusti Redan från klockan 10 syntes sommarkollots barn vid Värtahamnen, som tålmodigt väntade på bussen till Suvekodu. Till sist kom den – en stor dubbeldeckare från Ekmansbuss, med en släpvagn för att få plats med allt bagage och utrustning. Vid klockan 11 rullade bussen först till Cityterminalen med packning och barn, och därifrån fortsatte den mot Jönköping klockan 11.30.

Efter två timmar gjordes en matpaus vid Herrbeta, där barnen tog fram sina påsar och åt medhavd mat. Vid 14.30 fortsatte resan till Suvekodu. Barnen fick informationshäften utdelade med all nyttig lägerinformation. De övade på sången “Õnne, Eesti!”, som sjöngs när flaggan halas och på sången “Eesti lipp” när flaggan hissas. Trafiken var lugn detta år, så vi anlände till Suvekodu klockan 16.30.

Innan ankomsten samlades barnens telefoner in, eftersom Suvekodu är känd för att vara skärmfritt. Så det verkade som 11 dagars rehabilitering för data- och mobilberoende.

Suvekodus husmor Lija Langerpaur och flera andra ledare hade anlänt tidigare och väntade redan ivrigt på barnen. Samtidigt som barnen från Stockholm anlände, kom också barn från södra Sverige.

Foto: Taave Sööt Vahermägi

När bussen hade åkt tillbaka mot Stockholm, samlades hela kollot till en uppställning vid flaggan och föreståndaren Sirle Sööt informerade barnen om vilken stuga de skulle bo i, vilket rum de skulle dela och vilka som skulle vara deras rumsvärdar. Därefter packade de upp sina saker tillsammans med rumsvärdarna och bäddade sängarna för kvällen.

Innan middagen gick barnen tillsammans runt lägergränserna för att alla skulle veta utsträckningen för det tillåtna lägerområdet. Efter middagen invigde vi högtidligt Suvekodu på friluftskapellet Hiiemägi. Föreståndaren höll ett tal och presenterade årets personal. Vi sjöng sången “Metsakodu” ackompanjerad av Ivar Algvere, och klockan ringdes i tornet tolv gånger med en tankebön om att lägerfamiljen skulle vara skyddad under dessa tolv dagar. Lägerelden i två ljuslanteror tändes av de barn som har gått på Suvekodu längst, sedan 2018: Emma Sulomägi, Erik Terask och Simon Thulin. Enligt traditionen fördes elden sedan till köket för att hålla köksvärmen under hela lägertiden.

Foto: Angelica Suiste

Lägerflaggan halades i regnet av Suvekodus längsta flicka, Adele Pajusalu, och längsta pojke, Erik Rehbinder. När barnen hade borstat tänderna och lagt sig, gick rumsvärdarna och läste för dem. Lägret somnade in i en djup sömn. Regnet trummade mot taken.

Onsdagen den 2 augusti

På morgonen klockan 7 regnade det fortfarande, och föreståndaren beslutade att skjuta upp väckningen med en timme. Löparfantasterna hade möjlighet att göra ett längre löpvarv, medan de andra tränade gymnastik på gården under ledning av Kenno Kornak, gymnastiklärare från Estniska Skolan i Stockholm. Dagsansvariga var Oscar Magnell och Ron Robin Ots. Flaggan hissades av Maria Juks och David Eklund.

Efter frukosten städade barnen sina rum. Eftersom det var första gången hjälpte rumsvärdarna till lite för att visa hur rummet ska vara i ordning. Alla rum fick denna dag full poäng, det vill säga 6 poäng av 6 möjliga, i rumskontrollen.

Första aktiviteten var en brandsäkerhetsövning och genomgång av krishanteringsplanen för att se till att alla på lägret vet hur man skulle agera om en olycka skulle inträffa. Alla rum genomförde övningen exemplariskt. Innan lunch hann vi börja med simprover, namnspel och namnskyltar till rummen.

Till lunch hade Lija lagat kassler med kokt potatis och färsk sallad för oss. Till maten serverades också alltid rågbröd som var direktimporterat från Estland.

Efter lunchen var det en tyst timme. Det är en tid då barnen kan vara för sig själva, läsa, skriva brev och spela bordspel i sina rum.

Telefonkön var lång denna dag. Hilda Seim var den frivilliga telefonadministratören som delade ut könummer och använde en tidtagare för att se till att alla som ville fick prata.

På eftermiddagen fortsatte vi med tidigare aktiviteter, och det lades till språklekar för att träna på estniska samt olika bollspel.

Till mellanmål bakade Luule och Taave minipizzor som serverades med juice och apelsinklyftor. Till middag blev det pyttipanna med stekt ägg och rödbetor.

På kvällen avtog den växlande regnskuren äntligen, och vi passade på att tända en lägereld. Vi sjöng gamla Suvekodu sånger vid elden under ledning av Ivar Algvere och Mart Nyman. Efter eldkvällen halade Astrid Massa och Rasmus Tammeveski flaggan samtidigt som vi sjöng “Õnne, Eesti”. De dagansvariga tackade alla barn och ledare för dagen, och lägret förberedde sig för att gå till vila.

Foto: Angelica Suiste

Torsdag den 3 augusti

Det var ännu en regnig dag och lägret väcktes lite senare, klockan 8. Löparna gick på en lång löptur, resten av lägret gjorde morgongymnastik. Eftersom simningstesterna var klara, fick löparna simma efter löpturen.

Emelie Viira och Anton Bruhn hissade flaggan. Dagansvarige Angelica Suiste berättade om dagens schema. Efter rumstädningen firade vi vår köksbiträde Luule Teder på hennes födelsedag med blommor, gratulationskort och sång. Regnet öste ner.

Som första aktivitet började vi tillverka årets souvenirer under Siiri Paasmas ledning. I år tillverkas vackra fjädrar av jeanstyg. Varje arbete är en unik konstskapelse som barnen får ta med sig hem. Samtidigt som en grupp tillverkade souvenirer, lärde de andra sig dans. Som den tredje parallella aktiviteten hölls en knytverkstad i Räniküla. De grundläggande kunskaperna användes genast vid byggandet av en bro.

Till lunch hade Lija lagat köttfärssås med spaghetti och morots- och kålsallad. Till efterrätt hade Luule bakat kvargkaka till hela lägret.

På eftermiddagen hölls en orienteringstävling. Barnen orienterade med hjälp av en karta och skulle hitta sex kontrollpunkter. De stora pojkarna Rasmus Tammeveski och Elias Haglund hade bäst resultat. De stora flickorna Hilda Seim, Agnes Schmidt, Hella Eggertsen Teder, Liisa Männiste och Sandra Thulin hade också bästa resultat då de hittade alla sex punkterna. Dessutom hittade de små flickorna Anna Juks, Ella Terask, Marlén Kadak Kramer och Emily Rooallik också alla sex punkterna. De bästa orienterarna belönades med Mesikäpp-godis.

Foto: Angelica Suiste

Dessutom inleddes förberedelserna för sommarkollots sommarteater. Regissören Sirle Sööt presenterade årets teaterstycke “Folk och rövare i Kamomilla stad”. Det är så roligt att det finns så många som är intresserade av skådespeleri. Rollfördelningen var en utmaning. Det dagliga regnet var lyckligtvis varmt och alla barnen hade regnkläder på sig. Vi lät helt enkelt inte regnet förstöra vårt humör. Vid middagstiden slutade regnet och solen tittade fram.

I skymningen öppnade Kulturkaféet sina dörrar med DJ Ivar Algvere som valde musiken. I kulörta lyktors sken kunde barnen skriva brev till sina vänner.

Karolina Sand och Elias Haglund halade flaggan. I rummen lästes brev från vänner och hemliga brevvänner. När dessa brev hade lästs, började rumsvärdarna läsa böcker för barnen.

Fredagen den 4 augusti

Foto: Celine Sööt

Regnet hade avtagit och lägret vaknade som vanligt klockan 7.30. Hela lägret gick på morgonjogg och de som ville, fick simma efter det.

Linda Tillberg och Erik Terask hissade flaggan. Sedan skickade dagansvariga Remy Martiin Ots och Oliver Baumann barnen till frukosten.

Foto: Sirle Sööt

Det var kollots första bastudag. Bastuvärden Mart Nyman hade sedan tidigt på morgonen förberett bastun. I bastuns omklädningsrum spelades klassisk musik från en radio, medan den behagliga doften av uppvärmd bastu spreds genom skorstenen. Frivilliga hade fått i uppgift att tillverka basturuskor.

Barnen var indelade i olika grupper. En del gick till bastun, andra tillverkade souvenirer, några fiskade och vissa målade. Under dagen genomfördes olika lekar och solen sken, vilket gav alla en särskild glädje.

Foto: Sirle Sööt

Till lunch serverade Lija kycklingsoppa med klimp. Till efterrätt bjöds barnen på bröd- och äppelpudding med mjölk. Till middag blev det hamburgare med klyftpotatis. När även ledarna ätit middag började discokvällen. DJ var Remy Martiin Ots. Barnen hade redan under dagen skrivit ner sina önskelåtar på papper, så musiken spelades enligt deras val.

Efter discot halade Melissa Tress och Hannes Hasselblad flaggan. Vid 22-tiden hade även alla större barn gått till sina rum. Rumsvärdarna läste godnattsagor för dem och planerade sedan för nästa dag.

Lördagen den 5 augusti

Det var en vacker morgon utan nederbörd. Lägret väcktes kl. 7.30. De flesta i lägret gick på morgonjogging, medan andra gjorde morgongympa på gården.

Emma Sulomägi och Tom Tiiman hissade flaggan. Olivia Murphy var dagens ansvariga.

Lägret gratulerade Rasmus Lindvall på födelsedagen då han fyllde 13 år. Enligt traditionen kastades födelsedagsbarnet in i vattnet.

Nu var det dags för dagsvandring med temat “Tidsmaskinen”. Barnen delades upp i sju lag och vandrade genom skog och fält. Det fanns 15 kontrollpunkter med koppling till Estlands historia.

Foto: Kenno Kornak

På Metsakodu-museet hjälpte professor Baumann barnen att kliva in i tidsmaskinen. Först hamnade barnen i den forntida frihetskämpens Lembitus borg, som dog i Madisepäeva slaget år 1217. Därefter delades gruppen i två delar, ena halvan gick till ett kloster och den andra till en spådam. Nästa punkt var medeltiden där barnen hjälpte till att tillverka medicin mot pesten. Vidare hjälpte barnen den svenske kungen att rädda sin kamrat som hade ramlat ned för ett vattenfall. Under den tyska ockupationen tvingades barnen byta sina efternamn till ett tyskt efternam för att kunna vandra vidare i lugn och ro. Vid Estlands självständighetstid lärde de sig om Manifestet för hela Estlands folk. I skogen träffade de på skogsbröder och flydde undan NKVD. En snäll kvarnfamilj hjälpte barnen att fly genom järnridån till Sverige. Vid Estlands återsjälvständighetstid hjälpte barnen till att plocka blåbär för att tillverka blå färg för den estniska flaggan. Det var ovanligt mycket blåbär i skogen i år. Sedan vandrade barnen vidare genom sjungande revolutionen och hjälpte en estnisk kille som arbetade i Finland med att bygga ett hus. I nutiden träffade de en hacker som erbjöd barnen en spännande kodlösningsuppgift. Tidsresan slutade där den började, och professor Baumann hjälpte barnen att återvända till nutiden.

Det var perfekt väder för vandring med varierande molnighet och sommarvärme.

För eftermiddagsfikat hade Ivar lagat kokosbollar. Till middag serverades fläskstek med potatis och färsk sallad.

Efter middagen satt vi vid lägerelden och sjöng gamla lägersånger. Vid lägerelden tog prisutdelningen för dagsvandring också plats. Lag 7 vann tävlingen, som bestod av Tom Tiiman, Emily Rooallik, Maria Juks, Agnes Schmidt, Amanda Hasselblad, Heidi Villberg, Max Baumann och Johannes Pruss. Vinnarlaget hade bäst lagarbete, flest poäng och “valuta” insamlade under resan. Alla lagmedlemmar fick estnisk godis som belöning.

Mirtel Taba och Rasmus Lindvall halade flaggan. Lägret somnade djupt efter en hel dag med vandring och kvällsläsning.

Söndagen den 6 augusti

Äntligen en solig morgon för morgonjoggen. Vi sprang både kortare och längre rundor.

Amanda Hasselblad och Leonardo Rego hissade flaggan. Markus Piotrowski och Johan Stenquist var dagsansvariga.

Efter frukosten och rumstädningen gick vissa barn till fotbollsplanen för att spela fotboll medan andra lekte “catch-the-flag” i skogen.

Till lunch serverades fisk med färsk sallad. Som efterrätt väntade rulltårta med vispgrädde och blåbär som barnen själva plockat.

De unga ledarna Axel och Oliver Baumann fyllde 18 år. Lägret gratulerade födelsedagsbarnen och kastade tvillingarna i luften 18 gånger. Axel blev också kastad i vattnet enligt traditionen. Denna gång ville inte Oliver gå in i vattnet eftersom han hade fallit in med födelsedagsbarnet Rasmus dagen innan.

På eftermiddagen började det regna. Aktiviteterna fortsatte inomhus. Vissa gick och dansade, andra ritade och tredje gruppen övade på att skjuta med luftgevär. Läsningen av pjäsen fortsatte. I “Ränikiviküla” anordnades “folkvisestuga”. Under sång pauserna lyssnade vi på regnet som smattrade på Ränikülas tak.

Efter middagen började filmkvällen, där vi först såg den lustiga stumfilmen “Botik” av Ivar Algvere och Siiri Paasma, med Tom Tiiman, Erik Terask, Jaan Esken Gomez och Hilda Seim i huvudrollerna. Filmen var otroligt rolig! Vid filmens premiär var regissören Algvere och producenten Paasma personligen närvarande. Efter det såg vi också den nya ungdomsserien “I morgon ska vi rymma” från Estniska Televisionen, där handlingen utspelar sig på ett barnläger i Estland.

Botiks filmteam Ivar Algvere och Siiri Paasma

Blixten slog till och det mullrade, regnet öste ner. Marléne Kadak Kramer och Benjamin Viira halade flaggan. Sedan borstades tänderna och vi gick snart till sängs. Som tur var avtog åskan, men regnet fortsatte hela natten.