Foto: privat samling

Det estniska folkdanslaget Virvel i Stockholm har funnits i 10 år nu. Liksom många andra estniska folkdanslag i Norden startade Virvel som ett dansfestprojekt. Men det finns något annat i Virvels födelseberättelse och vitalitet som är unikt för oss – låt oss säga att det är virvelvindens själ.

Den 4 februari höll Stockholms estniska folkdanslag Virvel sin jubileumsfest i Estniska Husets stora sal. Det började med en gemensam middag anordnad för alla tidigare och nuvarande medlemmar i Virvel, som senare fortsatte med ett samkväm, där alla gäster och vänner var inbjudna. Sällskapet som kom den kvällen var mycket mångskiftande. Angela Arraste, estnisk folkdansinstruktör och danslärare, koreograf-regissör, grundare av Dansfestmuseet hedrade oss med sin närvaro.

På plats fanns också flera dansare från den tidigare folkdansgruppen Kassari, som Georg Metsalo från Finland, Mari Siim och Tiiu och Bobo Jerkeman från Stockholm. Ett gäng unga folkmusiker spelade bra festmusik för oss: Hanna Miina Kivisäk på fiol, Helery Kõrvemaa på säckpipa och saxofon och Romet Allingu på knapp- och pianodragspel.

Ingrid Linnas, som coachat Virveli i tio år, genomförde en dansworkshop. Förresten, alla som lämnade Eesti Maja den kvällen kan nu fritt dansa Tuustepi, Kikapuu, familjevals i Kassari-stil, Kolme paari och säkert Reilender och Alexandra vals. Och om man citerar Georg Metsalo och Kassari-mottot han förmedlade, så såg kvällen väldigt mycket ut som detta motto: “Dans måste anses vara viktigare än att dricka öl, och kärare än att fria!”. Detta motto tycks stämma väl in på Virvel också. Det blev mycket dans!

Virvel lyser i dansfestens procession, 2019. Foto: privat samling

Att träffas

Med anledning av jubileet gav vi oss lite tid att minnas och att dela spännande minnen. Den 26 januari 2013 samlades en grupp nyfikna i Estniska Skolans idrottshall i Stockholm efter att en annons dykt upp i Eesti Päevaleht.

Sammankallarna, spelmannen Toomas Voogand och Karolinska Institutets doktorand Elo Madissoon, hade råkat pratas vid bara några månader tidigare och kom fram till att eftersom det inte fanns någon aktiv estnisk folkdansgrupp i Stockholm så borde en sammankallas. En av dem som svarade på annonsen var Ingrid Linnas, som också nämnde i mejlet att hon hade dansat i 15 år i en av Estlands mest kända folkdansgrupper, Kuljus. Elo bjöd in Ingrid att istället leda gruppen. Det visade sig att Elo och Ingrid båda blev instruktörer och initiativtagare. Elos karriär tog henne till Cambridge efter tre år och Ingrid fortsatte att arbeta med Virvel till hösten 2022.

Det finns många likheter i anledningarna som förde var och en av oss till det första träningspasset. Många av dem som kom hade dansat i några folkdansgrupper i Estland, flera hade varit på folkdansfester. Behovet av gemensamma aktiviteter och längtan efter estnisk gemenskap var också stor. De som kommit till Sverige från Estland för att arbeta eller studera ville också hitta en grupp där de kunde agera tillsammans.

Mart Nyman, född i Stockholm, har hållit på med folkdans sedan han var tonåring och dansade tidigare i Kassarigruppen. Behovet av att återetablera sig i Stockholm och hitta tillbaka till folkdansen var hans dröm. Nils Sjölund har varit aktiv i många år som ledare för ett annat folkdanslag i Stockholm, Rågöborna, och har även dansat i Kassari. Hellika och Toomas Kirt hade kommit till Stockholm på ett diplomatiskt uppdrag och hittat en trevlig utmaning i Virvel. Ülla Karin Nurm bjöd upp sin kollega Vahur Hollo till dans. Signe och Jarmo Kovanen tog just då en paus från sällskapsdansklasserna och tyckte att det skulle vara trevligt att testa folkdans. Kristiina Blomberg och Katrin Rosén har dansat folkdanser i Estland tidigare. Undertecknad kan tillägga att efter att ha dansat i tre grupper i Estland och åkt på tre dansfester var längtan efter en folkdansgrupp i Stockholm riktigt stor.

Och alla kom

Åtta medlemmar har varit aktiva alla tio år i rad: Ingrid, Mart, Viire, Kristiina, Nils, Signe, Jarmo, Viive och vår spelman Taavi. Den 4 februari, när jag gick runt i festsalen, hörde jag våra tidigare medlemmar nämna hur naturligt och trevligt det var att vara tillsammans igen. Till festen kom också Kadri och Magnus Aasumets, Kadri Algepeus, Marion Lindgren, Pertti Rahnel, som dansat i Virvel under några år. Självklart nyvarande medlemmar Madle och Christopher, Williams, Alex och Liisa samt Kairi, Tomas och Marlen.

Angela Arraste sammanfattade Virvel-festhelgen fint genom att säga att ”det var en vacker fest, det var en fest inom oss själva. Medan folkdanslagen som är verksamma i Estland ordnar stora föreställningar på sina jubileer, gjorde Virvel en födelsedagsfest för oss att njuta av tillsammans”.

Virvels föreställningar och höjdpunkter

En av Virvels onekligen stoltaste prestationer var att sy folkdräkter till hela gruppen. För att komma till dansfesten i Tallinn måste varje grupp ha nationella folkdräkter, gärna samma kläder. Virvels val föll på de ursnygga dräkterna från Pühalepa på Hiiumaa (Dagö). Under de första och ett halvt åren höll Virvel förutom dansläger och träning även syworkshops under ledning av Ingrid och Elo. De sista stygnen på folkdräkterna gjordes under genrepetitionen inför 2014 års dansfest.

Virvels gruppbild en stund före kortegens start på folkdansgruppens första sång- och dansfest, ”Puudutuse aeg” 2014. Foto: privat samling

Redan det första verksamhetsåret, 2013, bjöd Virvel på många framträdanden, från det första gemensamma framträdandet med Stockholms Estniska Kör på körens vårkonsert i juni, till öppningsfesten för den svenska modedesignern Gudrun Sjödéns kollektion baserad på Muhu-mönster i oktober 2013.

Under sin verksamhet har Virvel stått på scenen vid varje firande av Republiken Estlands nationaldag i februari, deltagit i nästan alla Baltiska dagar som hölls i början av september, först i Grödinge och senare i Hersby friluftsmuseum i Sollentuna, Virvel deltog i de Forntida Ljusnätterna, som firas i Stockholm på Djurgården i slutet av augusti.

Virvel anser att gruppens största prestationer är deltagande i två allmänna sång- och dansfester i Tallinn 2014 och 2019.

Dessutom har Virvel deltagit i två estnisk-svenska sång- och dansfester i Hapsel i Estland den 2 juni 2013 och den 2 juli 2016.

Spännande var föreställningen i Leicester, England 2018. Foto: privat samling

Under 2018 firades Republiken Estlands 100-årsdag runt om i världen med många olika evenemang. Som en del av Estivalveckan som hölls i Stockholm anordnade Virvel festivalen Estival Folk. Folkfesten var en liten dansfest där Tarapita folkdansgrupp från Estland, Oslo Vikings från Norge, Vingerpuss från Finland och Virvel och Rågöborna från Sverige deltog. Virvels nästa stora utlandsresa företogs till England den 6-9 september 2018. Där ägde den femte sång- och dansfestivalen för Europas utlandsester rum i Leicester.

Genom åren har Virvel även anordnat öppna dansläger. Ett av dessa har varit Danslägret Pakri på Väddö, där man förutom att lära sig danser kunde lyssna på doktor Sille Kappers presentation om Pakridansernas historia.

Virvel tar gärna selfies i folkkläder. Här är en rolig gruppselfie vid Gardasjön i Italien, där Virvel deltog i International Spring Festival, 2017. Foto: privat samling

Hörnstenarna i Virvels verksamhet är att bevara, introducera och dansa nyare estniska folkdanser, samt att upprätthålla och dansa både den estniska kulturens dansarv och de i Sverige verksamma estniska folkdanslagens dansarv. Därför har Virvels repertoar under dessa tio år inkluderat många danser från Pakriöarna, som Pisikene titt eller Firvingen, Kassari-dansarnas första och andra potpurri, Ruhnu Süit, och alltid även moderna folkdanser skapade av estniska danslärare. Vår önskan är att visa och introducera estnisk folkdans i hela Sverige.

Under åren mellan dansfesterna har Virvel haft möjlighet att uppträda på Gotland på inbjudan av Riina Noodapera, Estlands honorärkonsul där, i september 2015. På tidiga våren 2017, från 30 mars till 2 april, deltog vi i den internationella vårfestivalen som hålls vid Gardasjön i Italien, tillsammans med 30 andra folkdanslag. Det blev en oerhört trevlig och munter resa, som betonade Virvels gemenskap på italienskt vis som La Grande Familia.

Virvels supportrar

Virvel har haft tur. Sedan de första åren har Virvel stöttats med råd och dåd av estniska folkdanspedagoger, dansfestarrangörerna Angela Arraste och Vaike Rajaste. Vaike var också huvudorganisatör för den senaste dansfesten. Vi uppskattar alltid deras varma och omtänksamhet och handlingar.

Förutom estniska danslärare har Virvels stora supportrar varit musiker. Till jubileumsdagen hade vår spelman Taavi Kaaman satt ihop en liten återblick över de musiker som ackompanjerar Virvel vid uppträdanden. Taavi själv har alltid följt med oss på framträdanden, han har också alltid lyckats sätta ihop olika band för att ackompanjera Virvel med livemusik. Enligt Taavis beräkningar har Virvel haft totalt nio medföljande spelmanslag i olika kombinationer.

Virvels startuppställning vid 10-års jubileum den 4 februari 2023 på Eesti Maja i Stockholm. Foto: privat samling

Den svåraste tiden i Virvels historia var under coronapandemin, då det inte var möjligt att organisera dansträning. Säkert har varje ideell organisation någon gång undrat om man skulle överleva denna pandemi. Förutom pandemin var det en stor utmaning för Virvel att vår handledare Ingrid Linnas flyttade tillbaka till Estland. Lyckligtvis var lusten att dansa fortfarande så stor bland medlemmarna att de flesta av dansarna hittade tillbaka till danslokalen efter pandemin, och vi fortsätter att arbeta under ledning av Mart och Nils, som alltid har en bra dans i rockärmen.

Hösten 2022 anslöt sig Marlen Vaidla till oss. Vi hoppas att hon får lust att arbeta med Virvel och att hon själv finner den energi som behövs för att leda danslaget och att hitta nya utmaningar för gruppen.

Kom och dansa!

Virvel välkomnar nya medlemmar som vill prova på och ansluta till gruppen. Redan i mars planeras öppna träningar så att folkdansentusiaster kan komma och titta på våra träningar. Just nu är det rätt tid att gå med oss för att lära sig de grundläggande stegen i år och nästa år inför den XXI dansfesten i Tallinn i juli 2025.

Kontakta Virvel på virvel.folk@gmail.com
eller på Facebook: Stockholmi Eesti Rahvatantsurühm Virvel