När Harri upptäckte att butiksbrödet snabbt blev torrt bad han den damkör han då ledde om en surdegsgrund, och så började han baka bröd till sitt eget och andras nöje.
2 l grovt rågmjöl
1 l vatten
1 matsked salt
1 matsked kumminfrön surdegsgrund
smör eller olja till formarna
Blanda surdegsgrunden med lite vatten, tillsätt resten av vattnet och 1 l mjöl. Blanda tills degen liknar gröt. Täck över degskålen och låt den jäsa över natten.
Nästa dag – tillsätt resten av mjölet och saltet och blanda. Ta ungefär två matskedar av degen, lägg den i en liten skål, täck den med mjöl och ställ den i kylskåpet (det blir en surdegsgrund till nästa gång).
Tillsätt kumminfröna till degen, blanda och lägg degen i två formar. Täck över och låt jäsa i minst två timmar.
Grädda i en 250 grader varm ugn i cirka 30 minuter, täck med folie och grädda i ytterligare 30 minuter.
Ta ut bröden ur formarna, vänd dem upp och ner och sätt in dem i ugnen ytterligare några minuter.
Ta ut dem, täck dem med handdukar, dra över plastfolie eller plastpåse och låt dem svalna. Kan läggas i frysen.
Njut!