Den 23 januari firade Hain Rebas, professor emeritus i historia och delegat vid Sverigeesternas Riksförbunds representantskap, sin 80-årsdag bland släkt och vänner i Göteborg.
Hain föddes i Tallinn och kom till Sverige med sina föräldrar när han var ett år gammal. Han växte upp i Göteborg, gick på det berömda Hvitfeldtska högre allmänna läroverket, studerade främst historia vid Göteborgs universitet och doktorerade 1976 med avhandlingen “Infiltration och handel”, som handlar om medeltida handel och politik i Östersjöområdet. 2022 publicerades Hains samling av historiska artiklar i boken “Dykningar” i Estland.
Hain undervisade vid Göteborgs universitet från 1969 till 1980, varefter han arbetade som professor i nordisk historia vid Christian Albrecht Universitetet i Kiel fram till sin pensionering 2008. Under tiden hann Hain även vara gästprofessor vid University of Torontos estniska lärostol och universiteten i Tartu och Kaliningrad.
1990–1992 var Hain ledamot av Estlands Kongress, Estlands Kommitté och Konstitutionella Församlingen samt rådgivare åt Estlands utrikesminister, sedermera president Lennart Meri. 1992–1993 var Hain Estlands försvarsminister. Hain är reservkapten i Sverige och major i den estniska försvarsmakten. Hain har tilldelats Vita stjärnans orden (III klassen) för sina tjänster till Republiken Estland.
Hain har varit ordförande för det anrika Akademiska Sällskapet EÜS i Göteborg ett tiotal år och har hållit ett stort antal föredrag och tal vid vetenskapliga konferenser och kurser och har skrivit artiklar om estnisk politik och nationellt försvar. 2022 valdes Hain tillsammans med Mart Laar till hedersmedlem i EÜS. Hain erhöll även Sverigeesternas Riksförbunds kulturpris 2019.
Hain har aktivt deltagit i sociala aktiviteter och i samhällsdebatten i Sverige och särskilt bland esterna i Göteborg. Han har arbetat flera somrar som ledare och föreståndare på Hjälpföreningens för estniska barn (ELA) barnkoloni i Kärr-Sämstad. Han var aktiv i Estniska Kulturminnesföreningens (VEMS) Göteborgsavdelning och i Baltiska Institutet och han har sjungit i estniska körer i Göteborg i många år. På fritiden gick han på jakt, åkte skidor och spelade tennis. Idag målar han fortfarande akvareller, odlar potatis, fostrar barnbarn och äter gärna kakor och sylt.
Hain har själv skrivit om sitt liv: “Vi har bott med glädje här (i Göteborg), där vi växte upp och fick alla förutsättningar för att röra oss och arbeta i hela Europa, världen och naturligtvis även i Estland – och för Estland. Så har jag strävat mot vetenskapens höjder, även inom politiken, i både det svenska och estniska försvaret. Jag har engagerat mig i media, skolat svenska, tyska, kanadensiska, estniska och ryska studenter och gjort mitt bästa för att sätta intressanta surrande flugor i deras huvuden”.
Vänner från när och fjärran önskar jubilaren lycka, framgång och god hälsa i många år framöver.