Flykten. Statsministerns statssekreterare

Tarmo Pikner

Põgenemine. Riigisekretär” (Flykten. Statsministerns statssekreterare) är en historisk rysare som bygger på verkliga händelser och på korrespondens, dagboksanteckningar och memoarer som författaren fått av statssekreterare Helmut Maandis barn. Romanen handlar om bildandet av Otto Tiefs regering 1944 och därefter om den estniska flyktingpolitiken, främst i Sverige.

Handlingen utspelar sig genom Helmut Maandi, statsministerns statssekreterare i Tiefs regering, från hans verksamhet i Estland, följt av hans äventyrliga flykt till Sverige och hans inblandning i de politiska striderna här. Ett återkommande inslag är både Maandis samarbete och konflikt med August Rei, den tillförordnade presidenten i exil.

Stor uppmärksamhet ägnas också åt Konstantin Päts, Vaps-rörelsens och Johannes Vares-Barbarus verksamhet i Estland och åt de estniska politikernas åsikter om de ovannämnda aktörerna. Jüri Uluots, Johannes Klesment och många andra estniska politiker och diplomater i exil är också med i boken.

Vid bokpresentationen den 14 april 2023 på Eesti Maja i Stockholm. Barn och barnbarn till Helmut Maandi med författaren: Mart Ilmar Maandi, Jaak Maandi, Anne Maandi-Callius, Mart (Mati) Maandi, Tarmo Pikner, Jaan Reinson, Victoria (Viki) Salwén-Reinson. Foto: Sirle Sööt