Foto: Maria Kiisk

När Harri upptäckte att butiksbrödet snabbt blev torrt bad han den damkör han då ledde om en surdegsgrund, och så började han baka bröd till sitt eget och andras nöje.

2 l grovt rågmjöl
1 l vatten
1 matsked salt
1 matsked kumminfrön surdegsgrund
smör eller olja till formarna

Blanda surdegsgrunden med lite vatten, tillsätt resten av vattnet och 1 l mjöl. Blanda tills degen liknar gröt. Täck över degskålen och låt den jäsa över natten.

Nästa dag – tillsätt resten av mjölet och saltet och blanda. Ta ungefär två matskedar av degen, lägg den i en liten skål, täck den med mjöl och ställ den i kylskåpet (det blir en surdegsgrund till nästa gång).

Tillsätt kumminfröna till degen, blanda och lägg degen i två formar. Täck över och låt jäsa i minst två timmar.

Grädda i en 250 grader varm ugn i cirka 30 minuter, täck med folie och grädda i ytterligare 30 minuter.

Ta ut bröden ur formarna, vänd dem upp och ner och sätt in dem i ugnen ytterligare några minuter.

Ta ut dem, täck dem med handdukar, dra över plastfolie eller plastpåse och låt dem svalna. Kan läggas i frysen.

Njut!